Valikko Sulje

Yliopiston vaalitapahtumassa demariehdokkaat nuorten asialla

unisdp (4)unisdp (1)

“Haloo Helsinki, muuallakin on elämää”. Näin aloitti Mikko Salmi Oulun yliopiston vaalipanneelissa. Yliopiston perinteisessä vaalikylässä oli säpinää, kun 11 eri puolueesta oli kustakin ehdokas OYY:n hallituksen puheenjohtaja Siiri Nousiaisen ja yliopiston rehtori Jouko Niinimäen grillattavana. Paneelissa Salmi otti vahvasti kantaa säästötoimiin. “Lapsilta ja lapsenlapsilta ei voida viedä yhteiskuntaa sillä, että säästetään infra ja yhteiskunta hengiltä”, Salmi tiivistää.

 

Yliopiston vaalikylän hulinassa mukana olleet SDP:n ehdokkaat ehtivät vastaamaan myös lyhyeen haastatteluun.

 

Mikko Salmi

unisdp (5)

“Kyllä minulla varmaan ennen kaikkea on joku sellainen maailmanparannusgeeni, että sieltä se kipinä lähtee. Haluan muuttaa maailmaa ja tartun intohimoisesti asioihin. Saan myös asioita tapahtumaan.“

 

Papista poliitikoksi

“Kolme vuotta sitten kun lähdin kun lähdin kuntavaaleihin, mietin pitkään, että sopiiko papin lähteä mukaan politiikkaan. Sitten totesin, että pelkästään kirkosta käsin ei koko yhteiskunnan asioihin pysty vaikuttamaan.”

 

Työn kautta

“Minun mielestäni tärkeintä ensi hallituskaudella olisi saada lisää työtä. Se tulee sitä kautta, että uskallettaisiin nyt aidosti elvyttää. Ei pelkästään ottaa syömävelkaa, vaan satsata investointeihin ja esimerkiksi koulutukseen.”

 

Nuorille huolenpitoa

“Tärkeimpiä tämän hallituskauden juttuja nuorille on ollut nuorisotakuu, joka on demareiden aikaansaama. Minä jatkaisin tätä nuorisotakuun toteuttamista määrätietoisesti. Toinen hyvin tärkeä asia nuorten näkökulmasta on se, että ihminen tarvitsee aina paikan yhteiskunnassa. Jos sinulla ei ole omaa tilaa ja omaa paikkaa, niin silloin tulee sellaista turhautumista ja päämäärättömyyttä. Huolenpito on tärkeää.”

 

Tanja Tiainen

Tupla tai unisdp (3)kuitti

“Politiikkaan mukaan lähteminen kumpusi kansalaisaktiivisuudesta. Meidän lähikoulu aiottiin lakkauttaa ja olin aktiivisesti mukana vaikuttamassa kaiken tasoisiin poliitikkoihin ja johtajiin. Koulu lakkautettiin ja minulle jäi huono fiilis siitä kuinka huonot vaikuttamisen mahdollisuuden kuntalaisella on omiin asioihin. Minulle jäi vain kaksi vaihtoehtoa: joko en äänestä enää koskaan tai sitten lähden itse mukaan politiikkaan. Kun olin suuttumuksestani selvinnyt niin minua pyydettiinkin mukaan kunnallispolitiikkaan.”

 

Elvyttämisen kautta

“Elvyttämisrahaa on nyt käytettävä kunnostustöihin ja teiden kunnostukseen ja nimenomaan pienyrittäjien tukemiseen.”

 

Sopiva ikä

“Voisin sanoa, että ajan nuorten aikuisten asioita. Se on muutenkin sitä minun osaamisaluettani. Olen varmaan näin 38-vuotiaana sopivan ikäinen, että pystyn samaistumaan nuoriin ja vanhoihin. Nuorilla on kyllä mahdollisuuksia vaikuttaa asioihin, mutta saattaa olla aika vaikeaa löytää niitä vaikuttamisen paikkoja.”

 

Päivi Iivonen

Nuori nuorten asiallaunisdp (2)

“Kyllä minä ajan enemmän nuorten asioita. Se on helpompi, kun on itsekin nuori, niin tietää miten ne asiat on. Nuoria täytyy työllistää enemmän, että esimerkiksi nuorisotyöttömyys on ihan kestämätöntä. Työttömiä on ihan hirveän paljon. Itse kun olen työkkärissä töissä niin tiedän, että niitä on. Jos ei ole töitä, niin sitten pitäisi olla koulutus ja vielä sellaiselta alalta millä on niitä töitä. Nuorilla pitää olla töitä tai koulupaikka. Jos on työtön, niin se kyllä syö aika paljon sitä omatuntoa, itsearvoa ja osaamista.“

 

Vientivetoisesti

“Vienti pitää saada vetämään ja myös yrittäjille on saatava paremmat asemat työllistämiseen, esimerkiksi arvonlisäverorajan korotuksella.”

 

Eduskunta etusijalle

“Työt saavat jäädä tauolle jos minut valitaan, mutta varmaan opiskelen kuitenkin”, Päivi hymähtää. “Olen tällä hetkellä työnvälityksen asiantuntijana työvoimatoimistossa ja lisäksi minulla on sivutoiminen yritys sisustustuotteiden myyntiin. Opiskelen myös avoimessa yliopistossa oikeustieteitä omaksi iloksi.”