Valikko Sulje

Sanna Husa: Rohkeutta demarit!

21052016 Valokuvaus Koljonen (58)
Kuva: Matias Koljonen

Oulun demarit menettivät kuntavaaleissa yhden valtuustopaikan. Jotain on tehtävä jatkossa toisin, jotta suunta muuttuu.

Demareita väitetään tylsiksi ja harmaiksi, jotenkin tasapaksuiksi. Mistä saisimme toimintaamme lisää rohkeutta?

Esitän ohessa kymmenen asiaa, joissa demarit voisivat olla rohkeampia. Ehdotukset perustuvat osin työväenyhdistyksessä tehtyyn vaalianalyysiin sekä jäsenten ja kaupunkilaisten antamaan palautteeseen. Niitä voi kuitenkin lukea vain kirjoittajansa mielipiteinä.

 

Nyt tarvitaan rohkeutta:

1. Rohkeutta politiikan sisältöön!

Vaaleja ei voiteta hienoilla esitteillä tai ahkeralla makkaranjaolla. Vaalikampanjan merkitystä ei voi unohtaa tai edes vähätellä, mutta äänestäjät eivät ole tyhmiä. Suurin merkitys on tehdyllä politiikalla. Oulun demarit tarvitsevat rohkeampaa ja raikkaampaa politiikkaa. Irtiottoja ei pidä pelätä. Politiikan tekeminen pitää ulottaa kaikille organisaation tasoille.

2. Rohkeutta kuulua!

Tavalliset kaupunkilaiset eivät osallistu puolueosastojen tapaamisiin tai valtuustoryhmän kokouksiin. He eivät kysele politiikkamme tai mielipiteidemme perään.  Meidän on kerrottava ne! Tarvitsemme lisää näkyviä ulostuloja. Päättäjien on tartuttava rohkeasti kynään tai mikrofoniin ja kerrottava, mitä mieltä demarit ovat.

3. Rohkeutta näkyä!

Demareiden teltta on turhan harvoin pystyssä Rotuaarilla tai yleisötapahtumissa. Sen lisäksi, että yleisötilaisuudet tuovat näkyvyyttä, ne antavat kaupunkilaisille mahdollisuuden kertoa mielipiteensä demareiden politiikasta.  Se on siis parasta mahdollista koulutusta meille poliitikassa mukana oleville. Rohkeuden lisäksi näkyminen vaatii ahkeruutta.

4. Rohkeutta sanoa suoraan!

Jos jokin asia on hoidettu huonosti, niin se on hoidettu huonosti. Se pitää myös sanoa suoraan.

Turha selitellä äänestäjille kuinka ”tilanne on niin hyvä kuin se tässä vaiheessa voi olla” tai että ”onhan tämä paremmin kuin ennen”. Jos kansalainen kohtaa ongelmia arjessaan, on hänen kertomansa viesti otettava aina tosissaan.

Vastuunkantajia tarvitaan, mutta demareiden ei pidä ottaa kaikkea harteilleen.

5. Rohkeutta yhteistyöhön!

Näyttääkö pahalta, jos olemme esillä yhdessä ay-liikkeen kanssa? Uskallammeko järjestää jotakin yhdessä toisen puolueen kanssa? Voimmeko edistää jotakin asiaa yhdessä jonkun ei-poliittisen järjestön kanssa?

Yhteistyössä on aina voimaa. Vanhoista hyvistä kumppaneista kannattaa pitää kiinni, ja uusia yhteistyömuotoja kannattaa kokeilla rohkeasti.

6. Rohkeutta antaa tilaa mielipiteille!

Yhteisiä linjauksia ja ryhmäpäätöksiä tarvitaan. Mikään ei kuitenkaan koskaan kehity, jos kukaan ei uskalla tuoda esille uudenlaisia ajatuksia.

Ei moitita sitä, joka esittää poikkeavan mielipiteen. Sen sijaan kiitetään häntä rohkeudesta.

7. Rohkeutta antaa tilaa uusille ihmisille!

Puolueeseen liittyy säännöllisesti uusia ihmisiä. He eivät tunne välttämättä puolueen organisaatiota tai eivät osaa ulkoa periaateohjelmaamme. Silti heille pitää antaa tilaa toimia ja kertoa mielipiteensä.

En ole koskaan kuullut kenenkään sanovan, ettei asioista saa kysellä. Tai että pitää nolostua, jos ei tunne jotakin faktaa. Mutta olen kuullut monesti sellaisen asenteen paistavan puheenvuoron läpi.

Entä jos joku ei halua liittyä puolueeseen, mutta hän on kuitenkin kiinnostunut demareiden arvoista ja toiminnasta? Ollaan rohkeita, ja annetaan hänellekin tilaa ja mahdollisuuksia toimia. On hyvä, että ihminen osoittaa harkitsevansa tarkasti tärkeitä asioita, kuten puolueeseen liittymistä.

8. Rohkeutta uudistuksiin puolueen sisällä!

Organisaatiomme on vanhanaikainen, ja joihinkin tilanteisiin se on liian kankea.  Jotkut viestintätapamme ovat jääneet ajasta jälkeen. Välillä olemme liian byrokraattisiakin.

Kuitenkin on muistettava, etteivät säännöt kiellä missään pykälässä järkevää tai edes uudenlaista toimintaa. Uudistuminen on enemmän kiinni ihmisistä kuin säännöistä. Luodaan rohkeasti uutta!

9. Rohkeutta katsoa peiliin!

Puoluepolitiikka on hyvin inhimillistä toimintaa. Ja on hyvin inhimillistä etsiä vikaa muista. Mutta aina välillä olisi hyvä myös vilkaista peiliin. Miksei politiikkamme tai toimintamme vedä ihmisiä puoleensa, miten voisimme viestiä toisin?

Yksin peiliin tuijottaminen voi olla musertavaa ja turhauttavaa. Siksi se onkin tehtävä aina porukalla. Silloin se on voimaannuttavaa!

Joukkueena toimimisesta huolimatta tarvitsemme nimettyjä vastuuhenkilöitä tulevaisuudessakin. Muutoin asiat voivat jäädä junnaamaan paikoilleen.

10. Rohkeutta olla ylpeä itsestään!

Uudistuksia tarvitaan, mutta täytyy muistaa, että toiminnassamme ja arvoisamme on paljon hyvää. Ollaan ylpeitä historiamme huikeista saavutuksistamme sekä politiikastamme, joka pyrkii selkeästi pitämään kaikki mukana.

Jotkut häpeävät hirvittävästi esimerkiksi puolueemme juhlapuheita, joissa käytetään hyvät toverit -tervehdystä. En ymmärrä tätä. Jos joku tuntee kuuluvansa tiukasti ryhmäämme ja osoittaa sen ylpeästi perinteikkäällä tavalla, ei kai se puolueen kannatusta kaada? Uuden politiikan rinnalle mahtuu perinteitäkin.

 

Kirjoittaja on Oulun sos.dem. työväenyhdistyksen järjestötoimitsija.