SDP:n kannatuslukemat ovat olleet hyvät ja niihin vaikutetaan valtakunnan tasolla. Hyvät lukemat antavat vahvan lähtökohdan kunnallisvaalien vaalityölle, mutta eivät yksin auta tai tuo merkittävää vaalivoittoa. Kaikki muut poliittiset puolueet tekevät kaikkensa demarien nousun estämiseksi ja siihen on varauduttava.
Hyvä vaalityö alkaa ehdokasasettelusta. Ehdokkaita asetetaan 100, näin löytyy tilaa kaikille halukkaille. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä ay-taustaisiin ehdokkaisiin, olemme muutaman viime vaalin aikana hävinneet Oulussa vasemmistoliitolle ja tämän suunnan muuttaminen alkaa ehdokasasettelusta.
Toinen ryhmä on nuorten, opiskelijoiden, ympäristönihmisten ja muiden perinteisen vasemmistolaisen toiminnan omaksumat ehdokkaat. Yliopistokaupunkina tulemme kohtaamaan aktiivien ja innokkaan Vihreiden joukon ja siihenkin vastaaminen alkaa ehdokasasettelusta. Kaikkein vähiten ehdokasasettelussa tarvitaan kylä tai kaupunginosakohtaista kyttäämistä ja ehdokasasettelun rajoittamista, jota tehdään menestyksen toivossa, mutta joka useimmin johtaa koko puolueen kannalta myös rajoittuneeseen tulokseen.
SDP:llä on Oulussa noin 800 jäsentä. Tämä on merkittävä joukko vaalityön kannalta. Tärkeää olisi pohtia miten heidän saadaan mukaan vaalityöhön. Jokainen ei tule Rotuaarille, mutta mahdollisuuksia panostaa vaalityöhön on monia. Selvää on, että kenelläkään ei ole varaa jäädä katsomoon seuraamaan miten nuo toiset pärjäävät, vaan hyvä vaalitulos on riippuvainen jokaisesta jäsenestä.
Kunnallisjärjestön on luotava menettelyt, jotka antaa kaikille jäsenille mahdollisuuden halutessaan vaikuttaa sosialidemokraattien vaalityön sisältöön. Perusteellisesti olisi pohdittava, miten demarit toimivat, kun keskusta ja vasemmistoliitto persujen tuella hoitavat kaupungin asioita populistisella otteella. Kokonaisuuden etu ja tulevaisuuden hyvinvointiperustan turvaaminen ei kiinnosta, kun rinnalla on helppo ja kaikkea hyvää lupaava, mutta velan lisäämiselle perustuva päätöksenteko.
Oman vaikutuksen Oulun tulevaan toimintaa tuo paljon puhuttu, mutta vielä lähtökuopissa oleva maakuntahallinto ja sen sisältö. Kun vaaliohjelma tehdään yhdessä ja kaikkien mukanaolon mahdollistavana, saadaan aikaiseksi tulos, jonka toteuttamiseen on jäsenten helppo tulla mukaan. Vaalityön kannalta on tärkeää saada jäsenten muodostama voimavara käyttöön ja toimimaan mahdollisimman yksimielisesti. Huonoin vaihtoehto nousevan kannatuksen oloissa on julkinen riitely oman erinomaisuuden puolesta.
Markku Kainulainen
Kirjoittaja on Oulun sos.dem. työväenyhdistyksen pitkäaikainen jäsen, joka vaikuttaa tällä hetkellä mm. yhdistyksen johtokunnassa.
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.