Oulun sos.dem. työväenyhdistys järjestää perinteisesti loppuvuodesta tilaisuuden, jossa käydään läpi kyseisen vuoden suurimpia poliittisia keskustelunaiheita. Tällä kertaa marraskuun lopussa pidettyyn tilaisuuteen riitti teemoja, sillä vuoden 2017 aikana valtakunnan politiikassa on ollut useita erikoisia käänteitä.
Yksi historiaan jäävistä tapahtumista on perussuomalaisten jakaantuminen kahtia, kun puolueen istuvat ministerit ja joukko kansanedustajia perustivat uuden puolueen nimeltään Sininen tulevaisuus. Sosialidemokraattien mielestä istuvien ministereiden puolueen vaihtamisen olisi pitänyt merkitä myös uusia hallitusneuvotteluita, mutta pääministeri Juha Sipilä järjesteli asian jo totuttuun tapaan aivan omalla mallillaan.
Kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mielestä nyt meneillään oleva tilanne on kummallinen. ”Mitä tarkoittaa hallitustyöskentelylle, että siellä on puolue, jonka kannatus on vain muutaman prosentin luokkaa?” hän ihmettelee.
Tuppurainen huomauttaa, että erikoinen tilanne on muuttanut myös opposition työskentelyä. ”Sipilä kokosi eduskuntavaalien jälkeen samanmielisen, konservatiivisen ja talouspoliittisesti hyvin oikeistolaisen hallituksen. Samalla myös oppositiosta muotoutui ideologisesti melko yhtenäinen joukko. Nyt tämä on rikkoutunut Jussi Halla-ahon johtaman puolueen siirtyessä oppostioon.”
Hallitus ajaa kokonaisveroasteen alas
Tuppurainen toteaa, että hallituksen ja sosialidemokraattien politiikalla on yksi merkittävä sisältöero. ”Sipilän hallitus painaa julkisen sektorin osuutta systemaattisesti alas ja avaa samalla markkinoita yksityisille toimijoille. Tarkoitus on pienentää julkisen sektorin kokoa sekä samalla kokonaisveroastetta. Me sosialidemokraatit taas emme näe asiaa noin yksioikoisesti. Me näemme julkisen sektorin hyödyt hyvinvoinnille ja sen, että veroilla voidaan paitsi kerätä varoja tärkeisiin tarpeisiin, myös edistää oikeudenmukaisuutta.”
”Kun kannatusmittauksia katsotaan, huomataan että hallituspuolueilla on enää alle puolet kansan tuesta. Kansa on vetänyt luottamuksen hallitukselta pois”, Tuppurainen huomauttaa. Suomalaiset eivät siis ole tyytyväisiä eriarvoisuutta luovaan politiikkaan.
Sosialidemokraatit ovat julkaisseet vaihtoehtobudjetin, ja myös siinä korostetaan oikeudenmukaisuuden tarpeellisuutta. ”Julkisia investointeja kohdistettaisiin meidän mallissamme voimakkaasti koulutukseen. Muun muassa toisen asteen koulutuksesta tehtäisiin oppimateriaalien osalta maksutonta ja päivähoito-oikeus palautettaisiin täytenä kaikille lapsille”, Tuppurainen mainitsee esimerkeiksi.
Sote- ja maakuntauudistus, hallituksen epävarmuus päätöksenteossa ja kasvava eriarvoisuus ovat johdattaneet maan päättäjät hankalien kysymysten äärelle. Tytti Tuppurainen peräänkuuluttaa tässä vaiheessa vahvaa yhteistyötä ja laajaa keskustelua: ”Kotimaan politiikassa on menossa sen kaltaisia prosesseja, ettei minunkaan käsityskykyni riitä. Nyt tarvitaan yhteistä keskustelua siitä, mikä olisi viisasta ja mikä olisi sosialidemokraattista tässä tilanteessa.”
Teksti: Sanna Husa
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.