Olen 55-vuotias journalismin lehtori ja tiimipäällikkö Oulusta. Toimin myös Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Pohjois-Pohjanmaan alueyhdistyksen puheenjohtajana. Olen kotoisin Torniosta, mutta oululaistuin jo 80-luvulla. Koulutukseltani olen kasvatustieteiden maisteri. Minulla on 13- ja 27-vuotiaat pojat. Lisäksi perheeseeni kuuluvat kihlattuni Laura ja hänen kaksi poikaansa. Harrastan rumpujen soittoa, matkamoottoripyöräilyä, lentopalloa, sulkapalloa ja yleisön pyynnöistä huolimatta joskus karaokea.
Tein Yleisradiossa 26-vuotisen uran ja työskentelin muun muassa radio-, tv- ja verkkotoimittajana sekä uutispäällikkönä. Viisi vuotta sitten siirryin Oulun ammattikorkeakoulun palvelukseen ja nyt koulutuan tulevia journalisteja ja visuaalisia suunnittelijoita sekä johdan viestinnän tutkinto-ohjelman tiimiä. Olen myös Oulun teatterin hallituksen jäsen.
Ammattiyhdistystoiminta on minulle tärkeää. OAJ Pohjois-Pohjanmaan puheenjohtajan tehtävässä aloitin runsas vuosi sitten. Olen edelleen aktiivisesti mukana myös Suomen Journalistiliitossa.
Mielestäni politiikan pitää olla inhimillistä. Päätösten pitää lähteä ihmisten tarpeista, ei esimerkiksi markkinavoimien vaatimuksista. Nyt kun palvelujen yksityistäminen on saatu hallintaan, on aika huolehtia, että Oululla on tarvittavat resurssit palvelujen järjestämiseen. Se vaatii järkevää taloudenhoitoa, mutta myös vaikuttamista valtakunnan tason politiikassa.
Sosiaali- ja terveydenhuolto on siirtymässä maakuntien vastuulle. Kunnille jää kuitenkin vastattavaksi työllisyyden hoito, osaamisen, sivistyksen ja hyvinvoinnin edistäminen, liikunta-, kulttuuri- ja muista vapaa-ajan palvelut, nuorisotoimi, paikallinen elinkeinopolitiikka, maankäyttö, rakentaminen ja kaupunkisuunnittelu sekä ja osin asuntopolitiikka.
Sivistystehtävän merkitys kunnissa korostuu tulevaisuudessa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakunnille yli puolet kuntapalveluista koskee koulutusta, kasvatusta, opetusta ja varhaiskasvatusta. Myös kulttuuripalvelut nousevat aiempaa suuremmaksi tehtäväksi.
Sote-tehtävien siirto maakuntiin korostaa lisäksi kunnan elinvoimaroolia. Elinvoimaisuudessa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kunnan elinvoimaisuutta tukevat muun muassa osaamisesta huolehtiminen, yritysten toimintaedellytysten edistäminen ja paikkakunnan vetovoimaisuus. Kaikessa täytyy aina muistaa se tärkein, miksi kunta on olemassa: kunnan asukas. Asukkaiden arjen pitää olla sujuvaa, työtä saatavilla, asumisen kohtuuhintaista ja mukavaa, liikenteen soljuvaa, perheiden elon vakaata, koulutuksen helposti saatavaa ja laadukasta varhaiskasvatuksesta korkeakouluun, vapaa-ajan kulttuuri- ja liikuntapalvelujen kaikkien saatavilla, vanhusten elämän turvallista ja lämminhenkistä. Pitkä ja vaativa tehtävälista, totta. Tähän kaikkeen voimme kuitenkin pyrkiä, kun päätökset tehdään… ihminen edellä.
Ari-Pekka Sirviö